BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

Wolf in Nederland!


P1080700Wolven hebben voor mij iets fascinerends. Al heb ik hem dan nog nooit in het wild gezien. Maar dat zal ook een van de redenen zijn van die fascinatie.

Toch kruist hij regelmatig mijn pad. Tijdens een verkenning in oost Polen ligt, letterlijk op de grens met Wit Rusland, een grote verse wolvendrol midden op de weg (foto links).
In de Karpaten ligt een gelooide huid op de vloer in een museum boerderij (foto midden). In de VS lezen we in een groot Nationaal Park een aanplakbiljet over vervolging van wolven (foto rechts). Het is overal hetzelfde liedje. Wilde dieren, en vooral die met grote tanden, mogen er niet zijn.

P1000841IMG_1095P1090168

7 Maart. Een wolf in Nederland!
Ineenkeer is het overal in het nieuws. Er is een wolf gezien, midden overdag en langs een openbare weg. De beelden zijn zelfs in het 8 uur journaal te zien. Het blijft een vreemd gezicht, een wild dier dat heel ‘normaal’ in de berm loopt richting de auto van waaruit gefilmd wordt. Zondermeer raar gedrag, vind ik ook.
De berichten daarna in de media gaan eigelijk alleen nog maar over het cliche beeld van de wolf: gevaarlijk. Een man met wat paarden in zijn wei maakt zich zorgen. Wat moet er gebeuren met de schapen die overal gehouden worden. De kuddes op de hei? Gaat hij mensen aanvallen? Kan er nog wel veilig buiten gewandeld worden?
 Het is weekend en hele hordes gaan op pad, allemaal om het beest te zien. Een echt wild dier in Nederland. Selfies met wilde dieren op de achtergrond zijn hip…
Rein Munniksma is als gedeputeerde blij met de komst van de wolf, aangezien die de provincie toch weer aantrekkelijker maakt: “En het is ook een soort spanning voor mensen, een positieve spanning. Maar de kans dat je hem ziet, blijft beperkt.”
“Ik skiet m kapot!” is de oplossing van een boer. De stellingen zijn al weer ingenomen.

Tot overmaat van ramp loopt de wolf alleen maar in dorpen. Hart van Nederland: “Top-Nieuws – Wolf gespot in woonwijk Groningen”. Het moet niet gekker worden. Gewoon midden overdag. In een straat, voor een winkel!
Maar is dat zo? Loopt zij het ene dorp uit en het volgende weer in? Of willen we dat alleen maar horen. Een wolf in het bos is maar saai! Willen wij een bevestiging dat het echt een wild beest is wat te dicht bij komt en dus gevaarlijk is?

IMG_4046Marc Rengers en Jan Lantinga wonen in die hoek van Nederland en hebben de route van deze wolf op kaart gezet. Als je dan goed kijkt zie je dat het helemaal geen straathond is.
De hele route loopt voor het overgrote deel door groen! Juist door groen. 
Natuurlijk, de wandeling door het dorp blijft raar. Overdag, in een simpel drafje struint zij door ‘de hoofdstraat’ van Kolham, een dorp wat maar één straat heeft trouwens. Als je goed kijkt is die route het dorp in niet zo raar: ze is zo goed als om Hoogezand heengelopen en na de A7 blijft er voor de wolf geen andere route over dan rechtdoor… het dorp in.

Op 11 Maart steekt de wolf de grens met Duitsland weer over. In 5 dagen heeft ze ruim 160 kilometer afgelegd. Er zijn 2 schapen gedood en 2 verwond. 1 is zeker door een wolf doodgebeten weten ze na DNA onderzoek (nrc, 2 april). Daaruit blijkt ook uit welk roedel de wolf uit Duitsland komt.

 

Op deze kaart heb ik heel grof de route nog eens uitgestippeld:
Schermafbeelding 2015-04-09 om 10.22.41

En nu?
Het was niet de eerste wolf en het zal ook zeker niet de laatste zijn. Maar de wolf die een aantal dagen door Nederland trok heeft heel wat losgemaakt! 

We moeten er met zijn allen maar aan wennen, aan wilde dieren in onze brave keurige natuur.
En de volgende wolf zal ook aan ons moeten wennen. Aan dat volle land met al die hekken, wegen, kanalen, tv ploegen en selfies.
En schapen…

DSCF7334

En als laatste nog een gipsafdruk van een wolvenprent die Marc en Jan gemaakt hebben (foto Marc Rengers)Reacties op dit artikel:
  1. Jan Lantinga schreef:

    De wolf maakt gebruik van wegen om zo weinig mogelijk energie te gebruiken en ook via wegen de bruggen en kruisingen met snelwegen te gebruiken.Dit beeld is ook bekend bij andere wolven met het verschil dat ze dit snachts doen.Op zijn route in noordelijke richting liep deze wolf als het ware wat vast toen hij bij Hoogezand aankwam. Toch heeft de wolf snel de route gevonden waar hij via het Gorechtpark het snelst het Winschoterdiep en de A7 kruist. De action ligt op de kortste en rustigste route om een brug over het Winschoterdiep te passeren en even verder de A7 onderdoor te komen. Direkt hierna loopt hij op de Rengersweg in kolham. Dit is het filmpje waar hij wordt gefilmd langs de weg.De wolf loopt hier maximaal 450m zoekend naar een eventuele doorgang naar links. Hierna kan hij weer door open gebied richting het noorden. Als je zo de route volgt krijg je een beter en genuanceerder beeld over de keuzes die het dier maakt om zijn route te bepalen.Ik vind bijzonder hoe efficient de wolf zijn route vind in een landschap die soms dicht bebouwd is en doorsneden door wegen en waterwegen.

    Jan Lantinga