BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

Bijlhoes


Al lang geleden een keer gezien maar nooit tijd gehad om er eentje te maken: een ontwerp voor een bijlhoes zonder achterriem.
Wat is daar nou zo handig aan? Gränsfors maakt geweldige bijlen, alleen… de hoes heeft een klein nadeel. De riem die achter de bijlkop langs moet om de hoes op z’n plek te houden kan stuk gaan als je je bijl ook gebruikt om te ‘timmeren’ (bijvoorbeeld om haringen in de grond te tikken). Je slaat de makkelijk een keer ‘mis’ en raakt de leren riem.
Op de foto links zie je de sluiting van Gränsfors (en vele andere bijl-types). Op de foto rechts de sluiting die ik gemaakt heb n.a.v een model van Lois Orford.

P1110188P1110186



Reacties op dit artikel:
  1. Siegurd schreef:

    Erg mooi en slim Beeke! Ik maak zelf ook alle hoesjes voor mijn bijlen. Wat mensen ook vaak vergeten is dat wanneer je slaat met de Gransfors hoes nog aan je bijlkop, de snede bij elke klap verder aan de voorkant van de hoes ‘insnijdt’ en uiteindelijk tegen de metalen holnietjes komt waardoor de snede beschadigd raakt. Daarom halen wij altijd het hoesje eraf, maar dit is een prima oplossing! Bedankt voor het delen!

    • EXTRA (Beke) schreef:

      Ik heb het niet zelf bedacht… het is een model van Lois Orford (zoals ik al schreef). Maar toch bedankt 😉
      Ook bij dit model zal het scherp er uiteindelijk doorheen snijden… maar een bijl blijft een gebruiksvoorwerp. Voordeel is dan dat er geen druknietjes in zitten en het bijl dan ‘gewoon’door het leer en stiksel snijd, geen beschadiging dus.

  2. Erwin Koekoek schreef:

    Ik denk dat één van de redenen dat Gransfor kiest voor deze hoesen is dat ze altijd passen. De bijlkoppen krijgen soms iets verschillende formaten door het smeden met de hand. Op deze manier past de hoes altijd. Maar mooi oplossing zo! Ook maar eens maken.

  3. Joris schreef:

    Na de post gelezen te hebben, ben ik ons Paardenhuid kleed te lijf gegaan om er een hoes van te maken.

    het is me gelukt om hem uit een stuk te maken (zonder naad aan de onderkant dus) Daarna een reserve drukknoop, en klaar. het toffe van de paardenhuid (met vacht) is dat ik het stiksel er bijna helemaal onder heb kunnen verwerken.

    Erg leuk om met leer bezig te zijn, heel stug materiaal, maar wel een voldaan gevoel met het resultaat!

    Het mee posten van foto’s is niet mogelijk, maar daar zorgt beke voor 🙂

    • EXTRA (Beke) schreef:

      Hoi Joris,
      Ik zou ook niet weten hoe dat zou kunnen met die foto’s… Kan toch beter uit de voeten met leer 😉
      Als je leer eerst weekt in water voor je het naait is het minder stug, het wordt dan -afhankelijk van het soort leer- zelfs heel soepel. Achteraf kun je het dan in model drogen. Is het nog gelukt met je meshoes?

  4. Ilse schreef:

    Waar heb je het patroon vandaan? Zou je het misschien met mij kunnen delen?

    • admin schreef:

      Beste Ilse,
      Ik heb het patroon zelf nagemaakt van een voorbeeld op internet. Ik kan het moeilijk via internet delen, sorry. Ik zou niet weten hoe. Maar het is niet moeilijk om zelf te maken / ontwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Klik hier om een eigen avatar toe te voegen.