BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

Over ons (René & Beke)

P1030852Als klein jongetje wilde ik vroeger Indiaan worden, klaar!
Ik voel(de) mij vooral aangetrokken tot Noord-Amerikaanse Indianen, maar respect heb ik voor alle natuurvolkeren omdat ik denk dat wij van hun manier van leven en omgang met de natuur veel kunnen leren. De cursus met de bosjesmannen in Namibië past daar helemaal bij natuurlijk.
Uiteraard is de prehistorie van Nederland ook erg interessant; hoe en waar leefden de mensen toen, wat gebruikten ze enz. Maar we moeten het allemaal niet romantiseren en vooral niet idealiseren!

Daarnaast heb ik ruim 20 jaar bij de Scouting gezeten en in mijn geval bij een groep die veel deed aan ‘primitieve’ technieken, daardoor is mijn interesse gegroeid om met nog minder, nog meer te doen. Als vogelaar kwam ik veel buiten en daar heb ik ook ontzettend veel van geleerd.

Via via kwam ik in contact met ‘Woodlore’ de bushcraftorganisatie van Ray Mears in Engeland. Bij hem heb ik een aantal weekcursussen gevolgd. Verder heb ik cursussen gevolgd in mandenvlechten, vuursteen bewerken, longbows en atlatls maken, jachtopleiding Nederland, Wilderness First Aid, enz.

In januari 1997 heb ik EXTRA opgezet en sindsdien blijven wij de diverse cursusonderdelen aanpassen waar dat nodig is en/of nieuwe onderdelen opzetten.
Technieken zijn voor mij nooit een doel om naar buiten te gaan, alleen maar het middel om er te zijn!
Tracking (cyber tracking) en de Trapper zijn absoluut mijn favorieten.

 

P1010912Op (bijna) al mijn kinderfoto’s ben ik met ‘vieze’ knieën te zien – veel buiten geweest dus. Opgegroeid op het platte land -wat ik zelfs als puber niet erg heb gevonden- heb ik echt veel van de Natuur leren houden door er in rond te struinen en te genieten van de plek die ik inneem binnen het geheel.
Ik wou altijd archeologe worden en veraf in een ‘hutje op de hei’ wonen… Maar ik ben in Nederland terecht gekomen en heb zowel de PABO afgerond als een master in biologische landbouw – natuur en milieu educatie. De combinatie van natuur en educatie boeit me.

Naast mijn passie voor buiten ben ik geboeid door de wijze hoe natuurvolkeren met de natuur leven, ook de minder romantische kant. Geleerd heb ik veel door letterlijk (buiten) uit te proberen. Bij kruiden ben ik ooit begonnen… Indianen… bomen… landbouw… educatie… bushcraft.

Sinds 2001 ondersteun ik EXTRA en ben ik mee in het bedrijf gestapt. Bushcraft is voor mij een levenswijze geworden, meer dan technieken en cursussen.
Alle takken van Bushcraft blijven uitdagend en leerzaam maar Vuur blijft me fascineren en de simpelheid waarmee alles kan. Een deel van mijn passie ligt in het maken van MOOIe dingen met materialen van buiten.

Buiten ben ik jager/verzamelaar. Buiten voel ik me thuis!
Wat mij echt naar buiten trekt is de wens om te ervaren en te snappen wat buiten gebeurd, buiten te ZIJN. Het gaat mij om het geheel en tegelijkertijd om het volgen van dat ene spoor…


HomeHome