BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

Wolven!


resizedimage225300-P1000801 resizedimage225300-P1000841

In de bossen van Bialowieza vinden we al een vage prent van waarschijnlijk wolf (foto hiernaast). Later, letterlijk aan de grens met Wit Rusland vinden we een hele serie drollen op een lang zandpad wat parallel aan die grens loopt (foto rechts). En ook nog eens vers. Dan komen ze wel heel dichtbij, geweldig.
Maar de kans om ze tegen te komen is minimaal; het is een onvoorstelbaar groot land en ergens loopt daar een roedel wolven…

 

 

 

resizedimage201300-elandresizedimage225300-wolf-poep-maat-haarLater zien we midden overdag een eland staan. Prooi van die wolven, op de foto hiernaast een drol van een wolf die wij daar vonden en die volledig uit elandhaar bestaat!

Na een tijdje gaat de eland er brullend vandoor en loopt met zijn typische draf het veld over de dekking in. Even later gevolgd door een groot kalf.

Een eind verder langs die grens vind ik een grote schedel. Het kan een hond zijn (en dan een hele grote) of toch een wolf. De verschillen zijn miniem en moeilijk vast te stellen. Hoe dan ook: het is een grote, kijk naar de maat van de hoektanden!

 

resizedimage225300-P1000964resizedimage225300-P1000967Dave Moskowitsch-cyber tracker evaluator- heeft de schedel bekeken en volgens hem kan het heel goed een wolf zijn. Zeker in combinatie met de klap die het dier tegen zijn kop heeft gehad: elanden verdedigen zich door met hun poten naar achteren te trappen en wie weet is deze wolf/hond daar wel aan dood gegaan. (zie de foto rechts)

Wolven zijn ook hier niet geliefd en blijven een slechte naam houden.

En diezelfde wolf komt naar Nederland… Ik kijk er niet naar uit, heb vooral met die wolf te doen. Het is hier vol en veel te klein. Hij vindt niet alleen veel weerstand van mensen op zijn pad, maar ook al die wegen, spoorlijnen en kanalen.