BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

Modderen met een plank


gr-bosmuis-fbgrbosmuis-fb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muizen vangen!
Bijna alle fotos: Pauline Arends.

In het weekend van 28-30 Oktober staat een muizen vangactie gepland in Elp. Omdat daar al een tijd ook grote bosmuizen voorkomen, een ideale kans om erheen te gaan en die prenten te verzamelen. De grote bosmuis trekt langzaamaan steeds verder ons land binnen.
Jazeker, ook heel interessant voor ons nieuwe ‘Prentenboek’!
Pauline Arends’ (staatsbos) huis is het hoofdkwartier die avond/nacht.

gr-bosmuis-22gr-bosmuis-6-fb

Op vrijdagavond zijn er al hele rijen lifetraps in de directe omgeving gezet en de eerste nacht zijn er al veel soorten gevangen hoor ik.
De vallen (foto linksboven) hebben een soort kamertje die gevuld is met hooi en aas: zowel zaden, een stukje appel, als meelwormen. Dat laatste is speciaal voor de spitsmuizen. Die kunnen ook niet lang zonder eten trouwens, een bijzonder verhaal op zich. In het hooi is het voor een gevangen muis redelijk geïsoleerd.
Vroege Vogels is langgeweest en heeft Guido Lek geïnterviewd over dit project.
’s Middags zoek ik allerlei materialen bij elkaar. Ik heb al een lange kist waar ik inktplaten in kan leggen en papier om die inkt-afdrukken te verzamelen.
Verder neem ik een lange plank mee met daarover een plastic bloembak. Een korte zijkant is eraf en in de andere zijkant zaag ik een klein gat. Zo wordt het een lange tunnel waar een muis doorheen moet lopen. Op de plank ga ik blubber smeren om zo prentINdrukken te kunnen verzamelen (op papier krijg je een AFdruk).
Camera, genoeg papier, hoofdlamp, inkt, emmer met blubber, plamuurmes, kwast, alles gaat mee.
Op naar Elp!

gr-bosmuis-3 We lopen verschillende series vallen af en in veel lifetraps zit een muis te ‘wachten’.
We stoppen ze eerst in een klein aquarium, zo heb je de kans om de muis goed te bekijken en te determineren.

Vaak gaan ze even rechtop tegen het glas staan, bij een grote bosmuis kun je dan de borstband goed zien.

Over die borstband: soms zijn buitenlandse namen leuk en goed om te weten.
In het Duits heet een grote bosmuis bijv. Gelbhalsmaus’, in het Engels ‘Yellow necked mouse’ (neck = hals). Lijkt me een veel betere naam voor ze!

 

gr-bosmuis-5gr-bosmuis-fb1

p1210488
De eerste kandidaat is een huisspitsmuis. Spitsmuizen zijn snel, maar geen springers. Ik pak hem voorzichtig op en zet hem in de lange kist. In een streep rent de spits over de inkt en via het papier de vrijheid weer tegemoet. Hopelijk staat het op camera (foto hierboven midden). Op de linkerfoto hierboven is de kist zonder deksel te zien. Steeds een inktplaat, afgewisseld door een strook papier.

Een woelmuis volgt en even later een -veel kleinere- bosspitsmuis. Zo klein als hij is, zo opvallend groot en breed is de prentenserie. Alle tenen drukken prachtig af. Ik ben er blij mee, een spitsmuis is zo licht dat je zijn prenten maar zelden tegenkomt. De ondergrond moet echt perfect zijn, anders zie je simpelweg niks. Een spits heeft zowel aan de achter- als aan de voorpoot 5 tenen, het staat er fraai op. Op de foto rechtsboven staat op de linkerstrook een grote bosmuis en rechts een huisspitsmuis.

Een woelmuis volgt. En even later een gewone bosmuis. Kun je de prenten van een gewone- en een grote bosmuis uit elkaar houden? Leuk om daar eens goed naar te kunnen kijken.

gr-bosmuis-24Een grote bosmuis is bewaard door het vangteam. Bosmuizen zijn razendsnel en klimmen en springen als de beste. Maar we krijgen hem uit het aquarium en via een doos in de lange loopkast (foto links).
Meteen daarachter zit de bloembak gekoppeld met de blubberplank. Een heel parcours voor de muis. Even later komt hij voorzichtig aan het eind eruit en verdwijnt soepel in de dekking.

De ‘grote’ bosmuis viel me qua grootte tegen, maar zijn prenten zijn duidelijk wel groot.

De prenten in de blubber zijn helaas waardeloos; de blubber is net te nat. Nadat de muis erdoor heeft gelopen, slibt het spoor weer dicht. Kleine putjes met een filmpje water blijven achter. Oke, het looppatroon is nog te herkennen.
Helaas vangen we in een slootkant geen dwergmuis meer, die er de eerste avond wel was gevangen. Dus die soort blijft op de lijst staan.

gr-bosmuis-25Verder helemaal tevreden met de opbrengst: scherpe afdrukken van rosse woelmuis, huis- en bosspitsmuis, gewone bosmuis en een grote bosmuis.

Het leuke is dat ook de manieren van lopen goed te zien zijn. De meeste muizen gaan in een snelle draf. Logisch: ontsnappen naar de vrijheid doe je zo snel mogelijk. De enige in galop is de bosmuis, ik groepjes van 4 springt hij over het papier.

 

 

 

p1210579“Kun jij maandagmiddag?”
Ik kan en werk mee aan weer een uitzending van ROEG (rtv Drenthe). We gaan overdag, weer in Elp, naar sporen van muizen zoeken.
En die vinden we: voor een hol liggen de resten van eikels en een kleine paddestoel is aangevreten. Op een wissel onder klimop ligt wat verse poep. Voor de stortberg van een uitgegraven bosmuizenhol vinden we geen herkenbare prenten, maar het is wel duidelijk dat er veel gelopen is.
En we hebben geluk: helemaal aan het eind, in een karrenspoor, staat een enkele muizenprent. Een voorpoot. Mooier kan het niet. De sliblaag is perfect, er is zelfs een nagel zichtbaar en 2 polskussentjes.

De uitzending van RTV Drenthe is hier te bekijken. Leuke uitzending, al klopt de tekst niet meer altijd met het beeld. TV!:    http://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/28/Roeg

Even nog wat info erbij. Op de foto hieronder een (kleine) voorpoot van een rosse woelmuis en een (veel grotere) achterpoot:
p1210470p1210474

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En hier een groep prenten van een springende bosmuis. Ook bij een bosmuis zijn de voorpoten kleiner dan de achterpoten. De voorpoten staan in het midden:
p1060139

 

 

 

 

 

 

 

 

p1210631En het smaakt naar meer! Meteen in eigen tuin ook de nodige muizen over de inktplaten laten lopen. Hier komt een rosse woelmuis tevoorschijn.