BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

Vissenhuid looien


resizedimage300200-IMG3526Ik heb al vaker huiden gelooid maar nog nooit van een vis. Het schijnt net zo te moeten als met een huid van een zoogdier, alleen gemakkelijker. Afhankelijk van de soort vis wordt de huid zelfs sterk genoeg om er echt iets van te maken! Eigenlijk zo raar nog niet als je je bedenkt dat de Indianen aan de Westkust van Noord-Amerika zelfs hun kleren van vissenhuid maakten.

Maar wanneer vang je nou een vis die groot genoeg is dat het de moeite waard is?

 

 

resizedimage300200-IMG3501Gebruikte materialen:
Vissen huid (in dit geval van een Tigerfish uit Namibië)
Ei
Olijfolie

Gebruikte gereedschappen:
Potje om de huid in te weken
Mes

Tijdens onze kanotour op de Kavango, de grensrivier tussen Namibië en Angola, was het zover. Al varend waren wij aan het vissen toen we eerst een grote Meerval vingen en later meerdere grote tigerfish (de Nederlandse naam weet ik niet).

resizedimage300200-IMG3502Wat een MOOIe vissen zijn dat! En terecht een echte tiger: zodra hij aan de haak zit begint hij te vechten en komt met groot geweld steeds weer uit het water springen. Goed vasthouden dus.

En wat een tanden!

Ik ben benieuwd of die prachtige strepen en kleuren ook na het looien blijven…

Gelukkig is de vis zo vers als wat en is het  gemakkelijk om hem te schubben. Het zijn grote glanzende schubben, eigenlijk jammer om ze eraf te halen! Maar ze zullen er toch afvallen. Dan fileren. Ook dat lukt MOOI bij zo’n grote vis.
Het vlees hebben we natuurlijk gegeten die avond.

resizedimage200300-IMG3552resizedimage225300-P1010259resizedimage200300-IMG3527

resizedimage200300-IMG7489resizedimage200300-PROJ-tigerfish-vis-huid-looienNa het fileren heb ik de huid in een potje met olijfolie en een ei gedaan. Een dag laten staan en af en toe goed doorschudden.

Dan eruit gehaald, even laten uitlekken en vervolgens steeds bewegen en rekken tot de huid echt droog was. Dat ging bij +35°C bijna te snel!

Het is een soepele en best sterke huid geworden, voelt een beetje aan als perkament. Helaas zijn de prachtige kleuren een beetje verdwenen maar de strepen zie je gelukkig nog goed.

Twee vissen, twee huiden… nu nog bedenken wat ik ervan ga maken. Een nieuw project…