BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

Bosjesmannen in NL


resizedimage200300-IMG0555Onze samenwerking met Bushculture stamt uit 2007. Met een deel van het EXTRA het team hebben we daarna (jan. 2008) de eerste reis gemaakt naar Namibië om zo het programma voor onze tour samen te stellen. Werner is zelf een keer met de bosjesmannen een tour gaan maken in hun eigen land. Als vervolg daarop is het plan ontstaan om het project van Bushculture en de bosjesmannen zelf meer publiciteit te geven.
Zo is het idee ontstaan om ze in de zomer van 2010 naar Europa te halen. Het werd een intensieve reis; van Duitsland, Italie, Denemarken, Engeland, Zwitserland naar Nederland.
Na onze Vervolgcursus in Engeland hebben wij ze nog opgezocht tijdens hun bezoek aan onze Engelse collegas in het Lake District. Het was er hondeweer met veel regen, de bosjesmannen zaten dan ook dik ingepakt zoveel mogelijk binnen bij een houtkachel. In Denemarken waren ze aanwezig in het openluchtmuseum van Lejre (steentijd).

In augustus kwamen ze bij ons. Naast een aantal lezingen was er nog tijd om met ze op stap te gaan. Het werd een kanotocht in de Wieden. Zoveel water! Geen van hen kan uiteraard zwemmen, maar ze vonden het geweldig.
Na afloop van de lezing in Den Haag bij BEVER, zijn we nog met hen naar het strand geweest. “Waar is Namibië?” vroeg Morris, met zijn voeten in de zee. Ik wees naar t zuiden. “Aha”

Natuurlijk waren ze onder de indruk van alles. Het reizen, een vliegtuig, bergen, sneeuw, al die steden en mensen… Maar wat ze vooral is bijgebleven: al die mensen moeten elke dag naar hun werk en zijn maar een paar weken per jaar vrij!

resizedimage201300-IMG0536resizedimage200300-IMG0530resizedimage200300-IMG0570