BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

BOEKPRESENTATIE


P1150599Eindelijk…
na 2 jaar voorbereiden, denken, schrijven, foto’s maken en uitzoeken, tekeningen maken, teksten nalezen, corrigeren, bewerken, alle teksten en foto’s verzenden, tekeningen scannen, opmaak doorspreken, gesprekken met de drukker, lettertype en opmaak kiezen, boekversie 1 – 2 – 3 – 4 – 5 heel kritisch doorlezen, drukversie bekijken, overleg met Herma en Martin van natuurkampeerterrein ‘De Klashorst, paklijsten maken, inkoop…

Eindelijk…komt zondag de 29e November dichterbij.

Op de dinsdag ervoor komt een vrachtwagen hier aan huis 4 pallets afleveren. Vol met boeken. Meteen gaat het mes erin (om het plakband door te snijden…) en hebben wij ons eigen eerste boek in handen! Wat een MOOI gevoel!

20151127_210523Extra boekpresentatie 022De boekpresentatie van het eerste Nederlandstalige Bushcraft Handboek staat gepland voor zondag 29 November.
Op vrijdag 27 begint het voor ons al. Wij hebben met ons team 2x per jaar onze ‘EXTRAining’ en dit weekend wordt het gecombineerd met de presentatie van het boek.
Beke en ik hebben al een chute opgezet, de rest van de opbouw komt op zaterdag. Vrijdagavond, kunnen we achteraf wel laten weten, krijgen alle teamleden het boek al om door te bladeren. Daarna allemaal snel weer terug in de doos!

 Extra boekpresentatie 003Extra boekpresentatie 035
Op zaterdag bouwen we met ons team alles verder op. We halen 2 boogtenten voor de diapresentaties, er komt een -belangrijk!- koffie en thee hoek.
Een groot lesplekzeil wordt gespannen met tafels eronder waarop wij vanalles laten zien van EXTRA, want lang niet alle bezoekers kennen ons- en omgekeerd. Foto’s van cursussen, materialen die (vooral Beke) heeft gemaakt: lepels, kuksa’s, jassen, mukluks, tassen, foedralen.
Martin heeft 2 paspoppen kunnen regelen, die kleden we aan met een Arctic- en een buckskinpak. De Klashorst zelf zet ook een chute op. In beide chutes en bij de koffiehoek branden vuren.

Extra boekpresentatie 038Extra boekpresentatie 042

 Extra boekpresentatie 020Extra boekpresentatie 021

SONY DSCLater die dag komt een buitenkok en Erik van de bushcraftshop. Die zetten langs de rand van het veld hun eigen winkel neer.
Op de camping zelf zijn dan ook al enkele vroege vogels aangekomen die erbij willen zijn.

Zaterdagavond waait het hard, flinke rukwinden. De vrijstaande chute gaat plat en een groot zeil scheurt uit.

 

Extra boekpresentatie 053DSC08149

 

En dan is het al zondag. Om 11 uur begint het officieel. Bezoek! Koffie en cake!

Extra boekpresentatie 045Langzaamaan druppelt iedereen binnen. Elk heel uur is er een lezing in de geschakelde boogtenten.
Die van 12 uur gaat over ‘EXTRA: wie we zijn, wat we doen’. Wat volgens ons bushcraft is en waar we les in geven. En waar wij dat doen, van Nederland tot Schotland, de Karpaten, Polen, Lapland, Duitsland en Namibië.
Buiten is dat allemaal onder het grote zeil te bekijken (foto hiernaast)

Om 13 uur gaat de lezing over ‘Bushcraft; gisteren, vandaag en morgen’. Bushcraft is niet van nu!
Van de Neanderthalers, Otzi, scouting, tot aan boeren die in afgelegen dorpen in de Karpaten leven. Mensen hebben al die tijd de kennis van hun natuurlijke omgeving toegepast.

‘Bushcraft nu’ is volgens ons echt aan het veranderen. Voor veel mensen is het maken van een vuur het doel van ‘naar buiten gaan’ geworden. Bushcraften is een werkwoord geworden…
Het houdt ons al een behoorlijke tijd bezig en wij vinden daar wat van.
Wat betekent het voor bushcraft morgen? Wij blijven kiezen voor kwaliteit, passie en kennis. Wij gaan vanaf september 2016 o.a. opleidingen in bushcaft aanbieden. Geen eenmalige cursus, maar een hele reeks over allerlei onderwerpen, om jou nog beter- en echt verder te helpen. Hou onze site, nieuwsbrief en facebook in de gaten,  er gaat zeker het een en ander veranderen! Begin volgend jaar komen we met het nieuwe programma.

Extra boekpresentatie 056De laatste lezing. De tent zit opnieuw helemaal vol en er moeten helaas weer mensen buiten staan.
De lezing gaat over het maken van ons handboek. Wat komt er allemaal bij kijken.

Tijdens de lezing begint het te regenen en ook al is het nog geen 3 uur, we besluiten de presentatie van het eerste boek er meteen achteraan te hangen.
Iedereen is er toch al.

 

Extra boekpresentatie 064AP20151129-022_

Trekken we gewoon een boek uit de doos en klaar? Dat zou wel erg makkelijk zijn. Oud-cursisten herkennen Big Jim die aan een chute hoog in de lucht hangt met een miniatuurboek op zijn rug. Wij stellen vragen aan iedereen die staat te wachten. Heeft de meerderheid van de groep het antwoord goed, komt de chute naar beneden, en bij teveel fout, gaat hij weer omhoog.
Dus hoe meer goede antwoorden, hoe eerder het boek er is! En iedereen komt in beweging. Na een x aantal vragen is Big Jim veilig aangekomen.

 

DSC08173AP20151129-043_

DSC08178En wie geef je dan het allereerste boek? Ook zo’n vraag. Na enig speurwerk op internet heb ik mijn allereerste cursist van de allereerste (dag)cursus weer gevonden: Carl uit Assen, 29 Maart 1997.
Hij heeft dan wel in de gaten waarom hij vooral nog even moet blijven, wat ik hem eerder op de dag vroeg! Met de schaar gaat de strik van lindenbast doormidden. Hij is er!

 

 

 

 

AP20151129-061_AP20151129-079_
Daarna krijgen alle teamleden van EXTRA hun verdiende eigen boek, Martin en Herma van de Klashorst en Kees, teamlid van het eerste uur ook.
AP20151129-100_AP20151129-089_
Dan komt er een rij in de boogtenten, waar de boekverkoop van start is gegaan. Menno regelt de boekenwinkel.
Onder het EXTRA zeil signeren wij de boeken voor de liefhebbers.

DSC08219Inmiddels gaat het richting 4 uur. Het regent nog steeds. Wij beginnen met opruimen en alle bezoek gaat met een boek rijker weer naar huis.

Einde van een hele geslaagde dag!!

GRAAG horen we van jou als BLOG lezer je reactie op het boek. Het gaat ons niet om veren in onze -ahum-, maar: welke onderwerpen spreken je aan, wat vind je sterk aan het boek, wat haal je er aan nieuwe kennis uit?  Enzovoort. Onderaan deze blog kun je het aangeven bij ‘reacties’. Alvast bedankt!

Foto’s: Menno, Ted, Aljo (allemaal team EXTRA) en Aaldrik Pot.

AP20151129-015_AP20151129-066_

AP20151129-038_

Ik lees een citaat voor uit mijn eigen log/dagboek uit 1997 over die eerste cursus met die eerste deelnemer.

AP20151129-078_

Het team van EXTRA! (Bob staat er helaas niet op)

P1150597

Eindelijk in de rij boeken, een echt Nederlandstalig handboek!

IMG_0289

Ons Handboek komt net voor Sinterklaas uit. Hier zie je een surprise waar het boek ergens in verpakt zit (foto Wim Meems, deelnemer cursus Vuur & Bivak)

image1

En het Handboek gaat mee op reis / de wereld over (foto Stijn)Reacties op dit artikel:
 1. Tim Horneman schreef:

  Hoi Rene en Beke,

  Wat een geweldig boek hebben jullie geschreven.!!
  Leest heerlijk weg en duidelijke informatie over de diverse onderwerpen.!
  Ben zelf erg blij met de combinatie van tekst én tekeningen! Heel verhelderend!!

  Groeten,

  Tim Horneman

 2. Marc Rengers schreef:

  Ha Beke en René,

  Een heerlijk boek. Als ik ‘m lees hoor ik het je gewoon vertellen! Hoppa. Toch maar een paar veren in ehm, tja…

  Heb een paar hoofdstukken gelezen (op de boot naar Engeland. Nee, niet om te ‘bushcraften’ 😉 ) en ik merk dat ondanks dat ik volgens mij al best aardig wat weet, toch steeds van die ‘oh ja!’ gevalletjes heb.

  Een prima boek als leerboek, naslagwerk en om gewoon lekker te bladeren en ergens te zomaar beginnen te lezen…

  Kortom: een aanrader!

 3. Bettine schreef:

  Bedankt voor het brengen van jullie boek.

  Ik wil je even laten weten dat ik het er fantastisch uit vind zien. Het deel over eetbare planten heb ik doorgenomen en ik denk dat ik de helft van mij tuin wel kan verwerken komend voorjaar/zomer. Leuk om dat te lezen.
  Ook leuk om jouw tekeningen weer te zien!

  Kortom: complimenten voor jullie boek. Ik vind het geweldig!

  Groeten,
  Bettine