BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

Pasen in Noord Duitsland


resizedimage200300-IMG8747Begin April 2013. Met Pasen naar Noord Duitsland. Voorjaar? Het sneeuwt zelfs nog!
Noord Duitsland is een water landschap met veel kleine beken en moeras(veen)gebieden. Waar ooit Jan Soldaat terecht zou zijn gekomen als de Russen kwamen…
Elke keer valt me weer op hoeveel wild er zit: wilde eenden en hazen. Zelfs wat patrijzen en konijnen. Regelmatig hoor je fazanten kokken. Overal houtduiven en ontzettend veel reeen, langs de snelweg 104 stuks geteld tot en met sprongen van 15 tegelijk.
En dat weet ik niet alleen 😉 Zoals overal in Duitsland staat er zo’n beetje op elke hoek een hoogzit. Maar ook aan de rand van ondergelopen weilanden staan jachthutten. In dit geval voor de vele eenden en gemaakt van strobalen enz.
Een rondje door de weilanden levert al meteen allerelei sporen op, zoals deze bunzing die langs de rand van een kleine poel heeft gehuppeld. Mooi is de typische marter 4 sprong te zien op deze foto.

Aan 2 verschillende stromen zet ik de bewegingscameras. Op de linkerfoto hieronder is hij nog net te zien (rood led lampje). Ben benieuwd, is een MOOIe plek; de hele oever is vrij steil en vol met planten. Dit is daarom de enige plek met een kleine zandoever waar dieren bij of uit het water kunnen komen. Er zijn in ieder geval fazanten geweest om te drinken – aan de prenten en veel poep te zien. Wie weet.

De andere camera stond aan een oever waar al prenten van eend en ree stonden. Alleen een merel kwam om in de humus te scharrelen, ik heb de video niet op ons YouTube kanaal gezet. Daarna is het water gestegen en liep de oever onder water, dus had de camera daar geen zin meer. De nieuwe plek is bij een klein zandeiland in een andere beek (foto middenonder). Op dit eilandje vond ik prenten van eend en otter! Op de foto rechts een van de weinige prenten van deze otter.

Na 2 dagen haal ik beide cameras op. 6 kraanvogels vliegen toeterend hoog boven mij. Aantal opnames van merels en bruine rat heb ik niet op YouTube gezet, wel die van Wilde eend, zilverreiger, muskusrat en otter op een zandbank en otter op de oever.

resizedimage200300-IMG8745resizedimage200300-IMG8740resizedimage200300-IMG8742

resizedimage200300-IMG9848resizedimage200300-IMG9834Geen Pasen zonder vuur, ook in het noorden van Duitsland is het een traditie.
1 krant, 1 lucifer… Een les die we al zovaak gegeven hebben. In ons geval altijd met een praktisch eindresultaat: een kookvuur voor een billycan.
Hier is het ook met 1 krantenpagina en 1 lucifer: met als gevolg een vuur van meters hoog brandend tuinafval. Een waanzinnige vuurzee, met meterslange vlammen die om zich heen grijpen. Intense hitte en vonkenregens die hoog de lucht in worden geslingerend. Dan kan een vuur verwoestend zijn en krijg je een idee hoe een bosbrand eruit moet zien!v