BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

Japanse Duizendknoop


P1110791Het is nu toch echt lente geworden! En met de lente komen er allerlei jonge planten uit de grond.
Bij de meeste wildpluk acties hou ik altijd in de gaten dat ik niet te veel van één soort op dezelfde plek oogst. Niet zo bij de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica / Polygonum cuspidatum). Deze plant is een exoot en breidt zich onvermoeibaar uit. Ze zeggen dat alle hier voorkomende planten ‘gecloned’ zijn van een en dezelfde ‘oer’plant. Japanse duizendknoop maakt namelijk zelden zaden, althans hier niet.
Het is in ieder geval een plant die je moeilijk, of eigenlijk helemaal niet, weg krijgt als die eenmaal ergens wortel heeft gevat. De enige manier om het in toom te houden is om het steeds weer te kappen, dan kun je het net zo goed oogsten en eten!

Japanse duizendknoop is namelijk heel erg lekker. Net rabarber. Gisteren een test op teamgenoten gedaan, ze hebben het onder de naam ‘rabarber’ zonder argwaan gegeten. Ik vindt het misschien nog wel lekkerder dan rabarber.
Je kunt er compote van maken of jam, maar ook dun uitspreiden en dan drogen tot een soort fruitreep. Japanse duizendknoop wordt soms bestreden met gif, kijk dus goed waar je het verzamelt.
Vind je het leuk eraan bij te dragen om Japans duizendknoop wat in toom te houden (misschien stikt het er wel van in je tuin), lees je hier een kort fotoverslag hoe ik ze bereid:

P1110801

Pluk de jonge stengels, ze knappen makkelijk af.

P1110802

Verwijder alle blaadjes, die zijn bitter. Snij de stengels in stukjes, net als rabarber en was ze.

P1110807

Je kunt ze trouwens ook rauw eten.

P1110810

Kook ze een paar minuten in een klein beetje water tot ze zacht zijn en je ze tot moes kunt roeren. Het ziet er niet uit, maar is wel heel erg lekker!!

P1110823

Ook op taart heel erg lekker trouwens! Op de achtergrond de moes gedroogd tot een soort fruitlap.

Moes van Japanse duizendknoop kun je dan zoeten met suiker (en kaneel) en bij alles eten waar je ook rabarber bij zou doen.
Nu hebben de stengels nog een dunne schil en kun je die gewoon meekoken. Binnenkort, als ze iets groter zijn, wordt die schil dikker en kun je ze beter voor het koken schillen (net zoals je dat met verse asperge doet). In Japanse duizendknoop zit oxaalzuur (net als in veel andere planten trouwens) – eet er dus niet overmatig veel van en kijk uit als je nierproblemen hebt. Maar er zit ook vitamine C in!

P1110827

Zo gedroogd en opgerold lijken het weer net de stukjes stengels van voor het koken 😉

Van de moes kun je een soort gedroogde fruitlap maken (de mijne is iets te dun geworden, je kunt er bijna doorheen kijken). Je kunt het dan bewaren, als zoet-zure snoep eten of het in stukjes gesneden over taart of ijs strooien.
Het is heel simpel:
Druk de Japanse duizendknoop moes door een fijn zeef. Je krijgt een nog fijner moes. Test even of het aan een lepel blijft ‘plakken’, dan is het dik genoeg. Loopt het er nog heel makkelijk vanaf, dan moet je het nog wat inkoken. Zoet het vervolgens en strijk het uit op een vel bakpapier. Laat het drogen in de oven op 50º (op de kachel gaat het ook prima). Dan van het bakpapier afpellen en je hebt zo’n lap als op de foto boven te zien is.

Eet smakelijk!



Reacties op dit artikel:
  1. Joyce Schreuder schreef:

    Je hebt me geïnspireerd! Dit ga ik uitproberen! Voor mijn opleiding hebben we een opdracht om een presentatie te houden over invasieve exoten. Duizendknoop zal vaak over worden uitgeweid en daarom ga ik het anders aanpakken! Een presentatie over het eten van deze struik, inclusief proefsessie van een duizendknoop-clafoutis 🙂

    • EXTRA (Beke) schreef:

      Leuk om te horen! Het is nu alleen echt niet de beste tijd om japanse duizendknoop te oogsten… ze zijn nu al groot en taai. Voorjaar is de beste tijd. Misschien dat de bovenste stukken van de plant nog zacht/jong genoeg zijn, maar ik denk eigenlijk van niet. Als je een plek weet waar de duizendknoop regelmatig gemaaid wordt, dan heb je kans dat daar nog (weer) jonge scheuten staan. Anders is het wachten tot volgend jaar, helaas.
      Hoe dan ook, success ermee en eet smakelijk 😉

  2. Joyce Schreuder schreef:

    Ja ik heb wat stengels geoogst maar het is veel te houtig. Daar kan je nu inderdaad niks mee. Volgend jaar weer een kans!