BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

Adventure Food?


Wie kent ze niet, de kant-en-klare maaltijden gedroogd en uit een zakje, alleen water toevoegen… Lekker makkelijk natuurlijk maar soms ook best heel saai. Saai omdat er maar een X-aantal smaken te koop zijn (en soms zit alles al door elkaar heen gemengd), saai om te bereiden en saai voor je darmen.
Handig is natuurlijk dat ze lekker licht zijn en weinig ruimte in je rugzak innemen…

Maar wie mij kent, zal het niet verbazen: dat moet je ook zelf kunnen maken! Dus ben ik een jaar of twee geleden begonnen vanalles te drogen. Wat is lekker, wat kun je het beste drogen en hoe doe je dat? Hoe kun je het (tijdelijk) bewaren?

Hieronder lees je een aantal uitkomsten die we inmiddels hebben getest, o.a. op onze expedities in Polen, Schotland en de Karpaten. Ik hoop hiermee mensen te inspireren om zelf hun eten voor onderweg samen te stellen. Niets is leuker dan dat, je hebt dan al voorpret, het smaakt beter en precies zoals jij wilt.
Onderaan staan ook een paar recepten voor maaltijden.

Drogen van groenten
Bijna alles kun je drogen, als je het maar in dunne plakken kan snijden. Natuurlijk droogt het beter en sneller als er minder vocht in zit. Om voedsel te drogen zijn er speciale droogmachines te koop (dehydrator), maar het kan net zo goed in de oven en vaak ook op een houtkachel.
Heel veel soorten groenten zijn op die manier goed te drogen. Om je een idee te geven: paprika, ui, bieten, wortels, knoflook, prei, paddenstoelen, broccoli, aardappelen, courgette, en vast nog veel meer.
Je moet ze dun snijden en verspreid op een bakpapier leggen zonder dat ze elkaar teveel overlappen. Dan in de oven op ± 60° (niet te heet want dan bak je ze ipv drogen). De ovendeur op een kier zetten en dan urenlang drogen. Het kan echt best een tijd duren. Ik begin vaak op een namiddag met drogen, zet de oven dan na een paar uur en ’s nachts uit. De volgende ochtend dan weer verder met drogen. Ik heb het idee dat die nacht ‘zonder oven’ ook nog wat helpt.
Ik stop met drogen als de groente droog aanvoelt. Er zit dan vast nog wat vocht in en het zal dus zeker niet voor eeuwig goed blijven. Maar als je maaltijden droogt om dan vervolgens een paar weken later al op te eten, gaat dat prima.
Als de groenten afgekoeld zijn, bewaar ik ze in een afgesloten ziplockzakje. Je zult verbaasd zijn hoe weinig overblijft van een hele maaltijd groente!
En het leukste is dat ze echt hun smaak behouden! Je eet dus echt paprika of wortel. Als je ze weer weekt krijgen zij ook weer zo goed als hun oorspronkelijke vorm terug.

P1120981

1 1/2 paprika en een hele prei…

P1120982

4 wortels en een ui… er blijft niet veel van over.

P1010395Drogen van vlees
Wil je vlees drogen, dan kan dat ook prima in de oven. Snijd dunne plakken en leg ze op een rooster. Je kunt ze vantevoren kruiden. Bij vlees moet je er op letten dat er aan de binnenkant geen rauwe delen overblijven. Is een stuk te dik, maak dan kleine dwarssneetjes in het oppervlak waardoor het ook binnenin kan drogen. Verder hetzelfde als met de groenten. Vlees moet je drogen tot het echt hard is geworden.

Vlees kun je ook prima boven een vuur en in de rook drogen. Ook dan op een rekje of rooster. Hiernaast op de foto zie je reeënvlees, klaar om te drogen.
Gedroogd vlees wordt vaak jerky of biltong genoemd.

Drogen van fruit en fruitleer maken
Fruit drogen is eigenlijk nog makkelijker dan groenten drogen. Het is een beetje afhankelijk van het soort fruit en wat je ermee wilt, hoe je dat het beste kunt drogen.
Vast fruit (bv bananen, appel, mango) kun je prima in stukken drogen. Snij ze daarvoor in dunne plakken en leg ze op een bakpapier. Verder net zo als groenten in de oven of op de houtkachel.
Appels kun je ook drogen door ze in schijven te snijden en aan een garen te rijgen. Hang ze op boven de kachel of verwarming. Let erop dat ze niet te veel tegen elkaar plakken en snel genoeg drogen (en niet gaan schimmelen).

P1170088P1160981

P1150304

Fruitleer wordt stevig, net een stuk rubber. Niet alleen lekker maar ook MOOI om naar te kijken.

Een andere methode om fruit te drogen is om fruitleer te maken. Dit kan eigenlijk met alle soorten fruit en ook heel goed met zacht fruit zoals frambozen of bramen.
Je maakt van het fruit een soort pap of dunne jam. Soms lukt dat zo (b.v. met frambozen) maar meestal moet je het fruit eerst kort koken met zo min mogelijk water en dan pureren tot dunne jam. Die ‘jam’ smeer je uit op een bakplaat bekleedt met bakpapier tot ± 1cm dik. Zet dit dan op de kachel (of in de oven). Meestal duurt het op de kachel zo’n 2 dagen.
Fruitleer hoeft niet keihard te worden, het is juist het lekkerst als het nog wat soepel is. Ik bewaar het opgerold of in stukjes in een ziplockzakje en dan in de koelkast (voor langere tijd, voor onderweg blijft het goed zonder koeling). Het plakt vaak op elkaar, je kunt het daarom met het bakpapier oprollen waarmee je dat voorkomt.
Fruitleer is heel lekker door de crueslie of havermout, in een studentenhaver of gewoon als snack onderweg. Je kunt ook appelmoes op die manier drogen en dan onderweg weer weken, je hebt dan appelmoes bij je toetje! Of bananen prakken en als fruitleer drogen, het ziet er niet uit maar is wel erg lekker en voedzaam als snack.

Koken-Herfst (6) kopie

Meidoornbessen gedroogd als fruitleer en in ruitjes gesneden. Om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken, kun je ze aan beide kanten met poedersuiker bestrooien.

P1160977

4 soorten fruitleer opgerold met bakpapier: cranberry, appelmoes, druiven en appelstroop.

Drogen van ei
Eieren zijn lekker en veelzijdig onderweg… maar ook heel erg kwetsbaar. Je kunt eieren drogen (tip van Marc) en dan als poeder meenemen en onderweg weer mengen met water… en je hebt een heerlijk omelet bij je ontbijt of eipoeder voor je cake of brood.
Breek de eieren in een kom, even klutsen en dan uitsmeren op bakpapier en in de oven drogen tot het echt droog is. Je kunt het in plakken meenemen of verkruimelen.
Simpel maar fantastisch!
P1160972

De ‘brinta’ op dit boord is gedroogd ei tot poeder vermalen.

P1170045

Het gedroogde ei weer met water aangelengd en gebakken. Ziet er iets anders uit dan een vers gebakken ei maar smaakt echt prima.

P1170082Appelrösti /appelvlokken
Appels kun je op zo veel manieren drogen… hier nog eentje: rasp de appels en verdeel ze op een bakpapier om ze vervolgens te drogen. Je krijgt zo appelvlokken of -rösti.
Die zijn lekker zo te knabbelen maar ook prima weer te weken en zo onderweg te verwerken in cakes of brood, door muesli of havermout.
Wil je ze als snack eten kun je ze voor het drogen mengen met bv geraspte cocos of kaneel.

 

En dan zijn er natuurlijk nog vele andere trucks voor het meenemen van eten die niets te maken hebben met ‘drogen’. Hieronder een paar:

P1170079Sausjes of olie in een rietje
Een flesje olie neem je misschien nog mee, maar ketjap, ketchup of sladressing… vaak te veel gedoe en te zwaar. Tijdens onze trektocht in de Cainrgorms had Orpa bij haar maaltijden sauzen en olie ‘verpakt’ in rietjes, hartstikke slim!
Het handigste hiervoor zijn rietjes met een grotere diameter. Je smelt één kant van het rietje dicht door het plastic boven een kaars te houden en het rietje dan met een tang of wasknijper dicht te knijpen. Rietje vullen met saus naar smaak en de andere kant ook dicht smelten. Tip: verzin iets om later nog te weten wat in welk rietje zit (Orpa deed dit door verschillende kleuren rietjes te gebruiken).
Het is kant-en-klaar verpakt, wel met het ‘nadeel’ dat ze onderweg niet hersluitbaar zijn. Dus hou je hoeveelheden in de gaten.

P1170048

P1170055

Kaas in parafine
Niet echt licht maar wel heel lekker om mee te nemen: kaas. Het probleem met kaas is dat die gauw gaat zweten onderweg. Een truck is om thuis de kaas in stukjes te snijden (ter grootte van de hoeveelheid die je per keer wilt gebruiken). Deze stukken dompel je dan in gesmolten paraffine (oude kaarsstompen). Zo seal je de kaas en gaat hij langer mee.
Dompel de stukjes kaas meerdere keren in de paraffine, tussendoor laten stollen. Zo krijg je een dikkere laag kaarsvet die niet zo snel breekt onderweg. Het kaarsvet is heel makkelijk open te breken als je de kaas wilt eten. Ook dit is weer een ‘eenmalig gebruik’ en niet ‘hersluitbaar’.

 

P1060186

De groente in de zak is dezelfde als de verse ernaast. Het is dus echt een groot verschil.

Recepten voor maaltijden (allemaal 2-persoons en berekend op een dag met veel inspanning):
Bij alle maaltijden verpak ik de groente vaak in een aparte zak, zo kun je er makkelijker bij omdat je die voor het bereiden weer moet weken of koken.
De rest kun je dan zo bij elkaar verpakken dat het goed uitkomt. Het is handig als je elke maaltijd (groente/zetmeel/vlees) samen dan nog eens in een zak verpakt (kan ook een stoffen zak zijn) zodat je alles meteen bij elkaar in je rugzak hebt.

Bij alle recepten waar je het kookvocht over hebt en dus afgiet, is het eigenlijk zonde om dat weg te gooien. Wij eten het kookvocht (van bv rijst) altijd als soep vooraf. Vaak zit er al smaak aan door het koken zelf, en anders is een bouillonblok of cup-a-soup heerlijk erdoorheen. Aangevuld met wat eetbare planten van onderweg… heb je zo een voorgerecht!

Probeer de hoeveelheden thuis uit! Het kan zijn dat je meer of juist minder eet, beide is niet fijn om onderweg achter te komen…

Aardappelpuree met bietjes (samen ± 500 gr)
2-3 zakjes aardappelpuree, liefst met een smaakje
2 kleine (van die rechte) rookworsten
2 grote rode bieten, gedroogd
2 uien, gedroogd

Handig aan dit recept is dat je alleen maar heet water nodig hebt. Week de groenten kort in water en kook ze vervolgens tot ze zacht zijn (het water niet weggieten, maar gebruiken om het aardappelpuree mee aan te roeren). De rookworsten kun je in principe koud erbij eten maar ze worden veel lekkerder als je ze aan een stok grilt en dan in stukjes bij je eten voegt. Aardappelpuree heeft veel water nodig!
Het lepelt lekker weg en vult goed 😉

Pasta met soja en paprika (samen ± 300gr)
250 gr pasta (het makkelijkst is ‘kleine’ pasta, b.v. spirelli of macaroni)
100 gr gedroogde sojabrokken (te koop in een biologische winkel)
1/2 zakje macaroni- of spaghetti kruidenmix
1 1/2 paprika, gedroogd
1 kleine prei in ringen gedroogd
3 teentjes knoflook, gedroogd

Snel te bereiden. Soja bevat veel eiwitten en die helpen om je spieren te herstellen; het is dus een goede maaltijd na een dag lopen.
Week alle gedroogde groenten en kook ze dan. Ook de soja brokken moet je koken (± 15 min). Pasta koken zoals altijd. Je kunt evt. de sojabrokken samen met de pasta of de groenten koken, scheelt weer een pan. Alles afgieten en de sausmix erdoor. Klaar.

Couscous met noten en gedroogde vruchten (samen ± 400gr)
250 gr couscous
100 gr cashewnoten (geroosterde zijn erg lekker)
Rozijnen, gedroogde abrikozen en dadels naar smaak (ik snijd ze meestal in kleine stukjes)
4 eetlepels geraspte cocos
1 zakje marokaanse kruidenmix

Je kunt de couscous thuis al mengen met de gedroogde vruchten en de cocos. De noten apart houden en de kruidenmix ook.
Weer een recept waar je alleen maar heet water voor nodig hebt, niet eens een pan.
Giet zoveel heet water op de couscous met vruchten tot er een duim dikke laag water op staat. Deksel erop en laten trekken (je hoeft couscous niet te koken). Als het water ‘weg’ is even proeven of de couscous gaar is, zo niet giet je er nog een beetje water op. Is het klaar, op smaak brengen met de kruiden en de noten erdoor mixen.

Quinoa met droge worst en wortels (samen ± 400gr)
200 gr quinoa
een stuk droge worst of salami
1 ui, gedroogd
3 teentjes knoflook, gedroogd
4 wortels, gedroogd
1 bouillonblok

Je kunt de quinoa samen met de groenten en bouillonblok koken tot alles gaar is. De worst dan zo erdoor of eerst grillen aan een stok.

Bulgur met jerky en champignons (samen ± 300gr)
200 gr bulgur
2 grote uien, gedroogd
10 grote champignons of ander paddenstoelen, gedroogd
1 zakje hachékruiden
jerky

Dit is een recept dat iets langer moet sudderen, anders blijft de jerky te taai. Breng de jerky met wat water en de hachékruiden aan de kook en laat zeker een uur pruttelen. Dan de bulgur samen met de groenten ongeveer 10 minuten koken, dat kan mee in de pan van de jerky (voeg dan wel extra water toe).

Heb je zelf ook recepten of ideeën voor het zelf maken van je eigen trektocht- of expeditie eten?  We zijn erg benieuwd!
Vanwege het enorme aantal spams kun je helaas geen reactie achterlaten op deze blog. Wil je wel graag reageren, leuk! Stuur dan een email naar info (ad) extrabushcraft punt nl
We horen het graag. Alvast bedankt!Reacties op dit artikel:
 1. Madeleine schreef:

  Wat een goeie tips! Leuk!

  • EXTRA (Beke) schreef:

   Ja, leuk he 😉 Voor jou ook weer interessant want dan hoef je minder veel plastic verpakkingsmateriaal te kopen. Waar zou jij dan een zelf gedroogde maaltijd in verpakken? Want daarvoor gebruik ik altijd ziplockzakjes… als daar iets anders voor te bedenken is, graag!

 2. Jacques van der kraan schreef:

  Hi Beke,

  Heb jij nog tips voor het drogen van de eieren? Het lijkt mij leuk om te doen en handig om mee te nemen met de kanotocht.
  Moet je ze eerst klutsen of gooi je ze gewoon op de droogplaat en prikje de dooier door?

  • EXTRA (René) schreef:

   Staat in de blog Jacques. Klutsen is idd het handigste en daarna uitsmeren op bakpapier (ipv direct op een ovenplaat, dan heb je kans dat alles vast gaat zitten). Succes!

 3. Lara & Max schreef:

  VLEES DROGEN DOOR MIDDEL VAN KOELKAST

  Mail naar René & Beke, hierbij deel ik het ook :

  Nu schrijf ik eventjes een mail want ik had een andere manier gevonden om vlees te drogen, die ik heel makkelijk en “goedkoop” vind (oven uren aanzetten kost toch best wat energie). Dat is drogen door middel van de koelkast. Misschien kennen jullie dat nog niet. Ik heb daarover een video van 5 min in het Frans, jullie snappen misschien geen frans maar wel de beelden spreken vanzelf ook.

  In kort is het :

  1. grof zout + kruiden + beetje suiker aan beide kant van de vlees
  2. leg het vlees op een omgekeerde kom op een bord zodat het vleesvocht weg kan lopen naar het bord
  3. 1 à 2 dagen in de koelkast laten liggen
  4. vlees even snel spoelen met kraanwater (zout weg)
  5. Ophangen in koelkast min 1 week

  De video : https://www.youtube.com/watch?v=Dpit8HiOWec

  In de video krijgt hij, lijkt me, nog een best zacht inhoud in zijn vlees. Onze stuk vlees is wat harder geworden, maar alsnog heel lekker. Het voordeel ook is dat de vlees in 1 stuk blijft, makkelijk meenemen in grote hoeveelheden. Hij smaakt wel minder gekruid dan een jerky aangezien er minder oppervlakte in contact met kruiden komt. Ik weet alleen niet hoelang we het vast kunnen houden. Onze hangt nu een week aan een keukenkast, ik probeer er van af te blijven.

  Foto’s kan ik helaas hier niet toevoegen, maar de video geeft wel een idee.

  Groetjes, Lara

  • EXTRA (Beke) schreef:

   Hoi Lara, ik heb al een stuk vlees in de koelkast liggen… ben heel benieuwd! Het ziet er zeker goed uit op de foto’s. Hoeveel zout had jij erop gedaan? Want daar ben ik niet zo zeker dat ik dat goed heb gedaan. Straks in Polen dan maar ruilen, he!

   • Lara & Max schreef:

    Ik heb flink grof zout aan beide kanten gedaan, meer dan om zo maar te kruiden. Het moet wel wat sap uit de vlees trekken geloof ik (ondanks ik niet veel sap op het bord heb gekregen). En wat niet blijft plakken is dan te veel.

    Ik vond het stukje na 2 dagen op een bord nog heel sapperig maar na een week opgehangen aan de deur in de koelkast, is het echt metamorfose. Het snijden moet wel gebeuren met een goed scherp mes, maar dat zal geen probleem zijn 😉

    • EXTRA (Beke) schreef:

     Dan ga ik nog een beetje meer zout opdoen, denk ik. We gaan het dan vergelijken 😉

     • Lara & Max schreef:

      Max zei dat hij toch maar niet super veel zout heeft gebruikt… bah maakt niet zoveel uit denk ik, de koelkast doet het meeste werk. In de video gebruikt hij wel rijkelijk zout vind ik namelijk.

 4. Sofie schreef:

  Hoi,

  Erg interessant artikel. Ik heb toevallig gisteren zelf beef jerky in de oven gemaakt. Na 9 uren was de beef jerky klaar. Aangezien het zo’n dure methode is en ik zelf geen tuin heb om een houten droogrek te maken dacht ik er aan om eventueel een dehydrator aan te kopen. Heeft u eventueel een tip voor een goed en niet te duur merk? Alvast bedankt!

  • EXTRA (Beke) schreef:

   Hallo Sofie,
   Helaas heb ik zelf geen ervaring met een dehydrator. Misschien heb je een houtkachel? Ik droog heel veel eten op de houtkachel, die staat toch aan en het gaat volgens mij nog sneller dan in de oven. Een andere leuke methode is de methode die Lara beschrijft om vlees te drogen in de koelkast (zie haar reactie op dit artikel). Ik ben het nu aan het uitproberen maar het lijkt mij goed te werken.

 5. Jacques van der kraan schreef:

  Ik gebruik een Food Dehydrator van Expressions, prima ding heeft 3 droog standen. Heb al vlees, groente, fruit en sinds gisteren eieren gedroogd. En hij is nu appels aan het drogen.

 6. Hans schreef:

  Een klassiek recept, fruitleer van kweepeer:

  http://www.foodlog.nl/artikel/dulce-di-membrillo/

  • EXTRA (Beke) schreef:

   Ja fruitleer van kweepeer is heel bekend en lekker. De gedroogde meidoornbessen (foto met de ruitjes) is afgeleid van dit recept. Kweepeer leent zich goed om zo te drogen omdat er veel pectine in zit, dat droog lekker en maakt het stijver. Meidoornbessen zijn heel vergelijkbaar. Je zou dat zelfde recept dus ook met meidoornbessen kunnen doen.

 7. Roy schreef:

  hey zijn jullie ook bekend met fiddleheads? (de jonge spruiten van een varen)
  ik heb ze vandaag voor het eerst gehad en vondt ze heerlijk beetje een groene asperge smaak.
  maar zou deze ook gedroogd kunnen, heb een dehydrator die geweldig werk voor me doet maar wil er nog meer mee doen zoals seisoens gebonden voor alle 4 de seisoenen.

  groet Roy