BLOG EXTRA | Maak buiten je thuis!

Millbank waterfilter


P1090740Er zijn heel veel waterfilters op de markt die op allerlei verschillende manieren werken. De Millbank waterfilter is er een van die ik graag gebruik en meeneem op trektochten of kano-expedities.
Waarom?
– hij is heel licht, gewoon een lapje stof
– hij is steeds opnieuw te gebruiken en kan eigenlijk niet stuk
– je hangt hem gewoon op en het water filtert vanzelf, je bent dus geen tijd kwijt met pompen (terwijl je ook nog eens met je vingers in dat koude water moet)
– gaat prima in combinatie met het steriel koken van water wat we toch altijd doen

De Millbank waterfilter is eigenlijk niet meer dan een zak van dicht geweven katoen of liefst canvas. Het is een grove filter die troebel water helderder maakt door zand, blubber, slib en humus eruit te halen. Het heeft dus geen enkel nut om helder water door een Millbank te filteren!
Een Millbank haalt de vertroebeling uit het water maar geen virussen of bacteriën, tenzij die vasthouden aan een deeltje zand of blubber en mee-liften. Om dus veilig drinkbaar water te hebben moet je het nog steeds koken of chemisch (jodium of chloor) zuiveren.
Waarom dan de moeite met die Millbank? Troebel water kan je spijsvertering verstoren ook al is het gekookt en steriel. Je krijgt dan misschien geen diarree maar wel last van je buik. Als je troebel water chemisch wilt zuiveren kan het dat de deeltjes in het water de chemische zuivering beïnvloeden waardoor je water niet 100% steriel en dus drinkbaar wordt.

Nou zou je kunnen zeggen dat je onderweg net zo goed water door een t-shirt o.i.d. (dat je toch bij je hebt) kunt filteren… toch is er een groot verschil. Door de grove structuur van de Millbank filtert hij beter.

Natuurlijk kun je een Millbank filter kopen… maar het is een van die dingen die je makkelijk zelf kan maken als je weet hoe. Hieronder beschrijf ik hoe ik de filter hebt gemaakt, je hebt dan de maten en de stappen om er zelf eentje te naaien.

P1090706Je hebt een stuk stof nodig van ongeveer 40×50 cm. Dicht geweven canvas is het beste, katoen of een spijkerbroek gaat ook. Liefst niet geverfd en al gewassen (dan krimpt die niet meer). Geen waterdichte stof gebruiken!

Hiernaast zie je hoe de filter er uit ziet.

 

 

 

 

 

 

 

 

P1090697

1.Snij de stof op maat (het patroon ligt op deze foto dubbel, de stof moet dus 40cm breed).

P1090699

2. De rode lijn wordt de meetlijn tot waar je het water laat weglopen (zie onderaan bij gebruik vd Millbank). Het handigst is het als je langs de rode lijn met een duidelijk zichtbare draad naait (je naait hierbij geen stof aan elkaar).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1090702

3. Dan naai je de rand boven om zodat je een stevige rand krijgt. Ik heb de stof twee keer omgeslagen en de rand 3cm breed gemaakt.

P1090700

4. Naai de Millbank binnenste buiten langs de groen gestippelde lijn dicht.

P1090705

5. Vouw de Millbank met de buitenkant weer naar buiten. En naai nog eens langs de groen gestippelde lijn. Je krijgt dan een stevige naad. Jouw Millbank zou nu ongeveer moeten kloppen met de maten die ik hier aangeef.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1090710De Millbank is nu klaar. Verzin iets waarmee je hem kunt ophangen. Ik heb er een ring in geslagen maar het kan vast ook anders.

 

 

 

 

Het kan handig zijn om de gebruiksaanwijzing met watervaste stift op een stukje stof te schrijven en dan in de Millbank te naaien. Zo heb je het altijd bij de hand.

P1090715P1090711

Dit zou je in die instructie kunnen opnemen:
Millbank waterfilter instructies:
1. Dompelen in water en goed weken en wringen.
2. Zak tot de rand vullen.
3. Ophangen en water weg laten lopen tot de streep.
4. Nu het water opvangen.
5. Het gefilterde water koken of chemisch zuiveren.
6. Millbank na gebruik goed schoonspoelen (alle modder eraf en eruit).
Als de doorloop erg sloom is kun je de Millbank opnieuw weken en goed wringen en dan weer opnieuw beginnen vanaf stap 2.

Aan de slag…

P1090721

Met een Millbank kun je zelfs water uit een karrenspoor schoon krijgen!

P1090723

1. Het is echt belangrijk om de Millbank goed door en door te weken anders loopt het water te langzaam door en filtert het niet goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1090727

2. Vullen met water tot de rand. Als je de Millbank niet ver genoeg kan onderdompelen kun je hem vol scheppen met behulp van een beker oid.

P1090728

3. Hang de Millbank op en laat het eerste water dat uit de zak komt weglopen. Pas als het wateroppervlak de streep bereikt vang je het op. Het eerste water spoelt de buitenkant v/d zak schoon maar is zelf nog troebel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1090733

4. Vang het water op. Het handigst is in een pan waarin je het dan ook kan koken.

P1090732

Het kan verschillend snel doorstromen, afhankelijk van het water dat je filtert. Duurt het echt lang (meer dan een half uur om een liter te filteren) dan moet je de Millbank beter / nog een keer weken en opnieuw beginnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P1090736Je kunt op deze manier elk water dat troebel is filteren. Als er echt veel deeltjes in zitten loont het om het twee keer door te laten lopen. De Millbank die op de foto’s te zien is was eerst te dun en het water ging er te snel doorheen en werd niet schoon. Ik heb de hele zak toen in heet water gekookt zodat de stof wat krimpt. Hij deed het toen beter maar niet optimaal. Nu heb ik hem van een dubbele laag stof gemaakt (gewoon een extra laag binnenin) en hij doet het goed. Er moet dus blijkbaar wel genoeg weerstand zijn om het water ook echt schoon te krijgen.
Aangezien de Millbank alleen deeltjes eruit filtert heeft het geen zin om helder water ermee te filteren. Dat kun je beter meteen koken of chemisch zuiveren.

De Millbank haalt er alleen de troebele delen uit maar geen kleur (veenwater of ijzerhoudend water) en geur (veen- of grondwater). Je kunt dus schoon water overhouden waar nog wel een geur of kleur aan zit.

Vergeet niet het water te koken! Op houtvuur gaan wij altijd uit van 5 minuten ‘rolling boil’ zoals de Engelsen zeggen of ‘ more bubbles, less troubles’.



Reacties op dit artikel:
  1. Erwin Koekoek schreef:

    Wederom een mooi een nuttig artikel!
    Gr., Erwin

  2. Bill Jonker schreef:

    Leuk om zelf zo’n Millbank bag te maken. Ik heb wel eens het hoesje van de billy gebruikt om water mee te filteren. Het water was op en het was warm. Dan moet je wat he? Het hoesje van de billycan heb ik gemaakt van een oude linnen broek van m’n vrouw…

    • EXTRA (Beke) schreef:

      Hallo Bill,
      Ja, eigenlijk kan van alles als grove filter dienen volgens mij. Het moet er niet te snel en niet te langzaam doorheen druppelen. Spijkerbroek gaat ook goed, zeggen ze. Zo’n Millbank is vooral leuk omdat je dan zeker weet dat het filteren goed gaat. En het is zo simpel om te maken 😉 Ik was echt verbaasd dat zelf echt vies bruin water uit een karrenspoor er best helder uit komt!